» Tips » Welke opdrachten kun je bij het praktijkexamen verwachten

Bijzondere manoeuvres

Bijzondere manoeuvres worden op het rijexamen gevraagd zodat de examinator een duidelijk beeld krijgt van je rijvaardigheid. Op deze manier kan hij goed inschatten hoe jij reageert op dit soort situaties. Reageren op onverwachte situaties is een belangrijk punt tijdens het autorijden, als je dit niet kunt dan zal je ook niet slagen voor je rijexamen.

Welke opdrachten kun je bij het praktijkexamen verwachten

We leggen hieronder drie opdrachten uit die je kan verwachten tijdens het rijexamen. Je zal altijd twee van deze drie opdrachten moeten uitvoeren om je rijvaardigheid te bewijzen. De examinator mag ook nog voor de hellingproef kiezen. Dit betekent dat je moet stoppen op een helling, de motor afzetten en dan terug vertrekken vanop deze helling zonder naar achter te rollen. Oefen hier zeker op want dit klinkt niet zo eenvoudig als het lijkt.

Let op dat men niet enkel het bijzonder manoeuvre beoordeelt, maar ook de keuze van de plaats waar je het manoeuvre uitvoert. Vaak wordt er gezegd dat je in een bepaalde straat een bijzonder manoeuvre moet uitvoeren. Het is aan jou om een goede locatie te kiezen voor dit bijzonder manoeuvre, je rijinstructeur geeft je hier goede tips voor.

Omkeeropdracht

Bij de omkeeropdracht is het de bedoeling dat je keert op de weg zodat je in de tegenovergestelde richting terug kan wegrijden. Je voert dit manoeuvre uit door eerst aan te geven met je richtingaanwijzer naar links dat je gaat keren. Vervolgens maak je een halve draai en hierna rijd je een bocht achteruit. Je steekt opnieuw je linker richtingaanwijzer aan en kijkt of de baan vrij is. Is dit zo, dan mag je de weg in tegenovergestelde richting vervolgen.

Parkeeropdracht

De parkeeropdracht is meestal ook vrij in keuze. Je zal vaak door middel van een S-beweging achterwaarts tussen 2 geparkeerde auto’s langs de stoep moeten parkeren. Volgens de regels krijg je een plaats waar minstens 2 auto’s tussen passen zodat je ruimte genoeg hebt om je beweging uit te voeren. De parkeeropdracht is voor velen een moeilijke opdracht omdat ze nog niet goed kunnen inschatten hoe diep ze moeten steken tijdens de S-beweging en op wel punt ze erin moeten draaien.

Stopopdracht

Bij de stopopdracht is het de bedoeling dat je zo kort mogelijk achter een ander, geparkeerd voertuig stopt, om aansluitend vooruitrijdend weer aan het verkeer deel te nemen.


Direct contact 013 20 32 456BEL DIRECT: 013 20 32 456
Zullen wij je bellen?Bel direct! 013 20 32 456
Direct contact 013 20 32 456DIRECT CONTACT?013 20 32 456