» Tips » Veel gemaakte fouten tijdens het rijexamen

Veel gemaakte fouten tijdens het rijexamen

Welke fouten worden er zoal gemaakt tijdens het rijexamen. Wij geven je wat goede tips die je zeker kan toepassen om je rijexamen succesvol af te leggen.

Kijkgedrag

Tijdens je rijopleiding zal je wel vaak gehoord hebben dat je op je kijkgedrag moet letten. Soms lijkt dit wel het belangrijkste punt van je rijexamen en we geven je rijinstructeur ook geen ongelijk. Je ogen zijn het belangrijkste instrument tijdens het rijden. Je ogen moeten onverwachtse acties registreren, voetgangers en fietsers in de gaten houden en natuurlijk de vele verkeersborden bekijken.

Kijk nooit te lang achterom want dit kan gevaarlijk zijn. Vaak wil men duidelijk laten zien dat men wel gekeken heeft, maar dan overdrijft men hierin. Dit zal negatief werken, je examinator zal wel gezien hebben dat je gekeken hebt.

Veel leerlingen kijken maar enkele meters ver dan hun neus lang is. Je moet vooruit durven te kijken zodat je kan anticiperen op onverwachte situaties. Je moet je omgeving inschatten tijdens het rijden.
Let ook op dat je niet te kort kijkt. Je denkt dat je alles gezien hebt in die flits, maar dat is vaak niet zo!


Snelheid

Veel leerlingen focussen zich enorm hard op hun snelheid, dit is absoluut niet nodig. Het is van belang dat je vlot rijdt en dat je je snelheid aanpast aan de situatie. Bij regenweer is het zeker aangeraden om je snelheid te minderen. Je mag de maximale snelheid rijden wanneer de situatie zich voordoet.
Rem wel tijdig af wanneer je een obstakel of kruispunt nadert. Neem een bocht met matige snelheid, je weet nooit wat er na deze bocht gaat komen. Dit gedrag geeft de examinator een goed beeld van je inzicht in het verkeer.


Inschattingsvermogen

Het is voor een beginnend bestuurder zeer moeilijk om de lengte en breedte van de auto waar hij mee rijdt in te schatten. Vaak rijdt men te dicht tegen de stoep aan, men heeft schrik om meer in het midden te rijden. Toch moet je je aanpassen en voldoende afstand houden van de berm. Er liggen vaak obstakels langs de kant van de weg en natuurlijk ook geparkeerde auto’s.

Wanneer je een tegenligger nadert op een smal stuk weg, vertraag dan en passeer elkaar met een lage snelheid. Het is zeer gevaarlijk om dan het midden te behouden en om dan ook nog eens met hoge snelheid elkaar te passeren.

Neem voldoende afstand wanneer je een obstakel passeert. Kijk ook goed van te voren in je spiegels zodat je zeker bent dat je de hindernis kan nemen.


Besluitvaardig rijgedrag

Het is belangrijk dat je toont dat je besluitvaardig bent. Je hebt meer kans om te slagen als je toont dat je weet wat je doet dan wanneer je elke handeling met veel aarzeling uitvoert. Twijfel niet bij het nemen van voorrang en verleen ook duidelijk voorrang aan anderen. Dit zijn 2 punten die streng gecontroleerd worden op je rijexamen. Het is ook van belang dat je goed vooruitkijkt. Dit is belangrijk om situaties te kunnen inschatten en om snel te kunnen reageren op onverwachte situaties.


Rijden op de snelweg

Het in- en uitvoegen op een snelweg blijft een moeilijke opdracht voor vele bestuurders.

Je moet je snelheid aanpassen aan de rest van het verkeer, al is dit niet altijd even simpel. Natuurlijk moet je niet 120 km p/u gaan rijden op de invoegstrook, dat is niet de bedoeling. Soms heb je de pech dat je achter een vrachtwagen hangt waardoor je niet goed snelheid kan maken. Neem dan wat afstand van de vrachtwagen zodat je toch nog op het einde je snelheid wat kan verhogen om vlot in te voegen. Blijf vooral kalm in zo’n situatie!

Kijk goed voor dat je gaat invoegen. Probeer in te schatten waar je tussen kan, zet de linker richtingaanwijzer aan en voeg in. Doet dit geleidelijk aan, doe dit niet met een zwier. Vaak hebben de andere bestuurders gezien dat je wilt invoegen en zijn ze zo hoffelijk om op de linker rijbaan te gaan rijden zodat jij gemakkelijk kan invoegen. Je mag de hele strook benutten om op snelheid te komen. Het is dus niet erg dat je tot het einde van de invoegstrook rijdt. Let wel op dat je geen andere bestuurders hindert door in te voegen.


Direct contact 013 20 32 456BEL DIRECT: 013 20 32 456
Zullen wij je bellen?Bel direct! 013 20 32 456
Direct contact 013 20 32 456DIRECT CONTACT?013 20 32 456