» Tips » Rotonde veiligste kruispunt

Rotonde veiligste kruispunt

In het Nederlandse verkeer is een rotonde het meest veilige kruispunt. Dit geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Men heeft een studie uitgevoerd omtrent de veiligheid op kruispunten en hieruit is gebleken dat een rotonde het best scoort. Rotondes kennen minder ‘conflictpunten’ dan kruispunten. Dit zorgt ervoor dat wanneer er aanrijdingen gebeuren, dat het letsel vaak minder erg is. Een rotonde kan je maximaal met 30 kilometer per uur nemen, vaak zelfs minder en over een kruispunt kan je als een gek razen. Daarnaast heb je ook nog eens de kans dat er idioten zijn die door het rood rijden. Dit wordt allemaal vermeden met rotondes. Het verkeer vloeit soepel.

Er is nog één verbeterpunt aan rotondes. Vaak geven mensen hun richting niet aan bij het afrijden van een rotonde. Als men dit wel zou doen, dan zou het verkeer nog net 20% vlotter verlopen. Dit is voor iedereen een voordeel!

Het plaatsen van verkeerslichten op een rotonde is dan weer een slecht idee. Je gaat het vlotte verloop van een rotonde hiermee belemmeren. In België en Nederland zijn er een aantal rotondes met 2 baanvakken en ook nog eens lichten. Dit soort rotondes zorgen voor zwaardere ongevallen dan gewone kruispunten. Daarnaast is het aantal ongevallen dat veroorzaakt wordt op zo’n type rotonde ook 175% hoger dan de ongevallen op een gewone rotonde.

Kruispunt

44% procent van de zware verkeersslachtoffers vallen op kruispunten. Daarbovenop gebeuren ruim 60% van deze ongevallen binnen de bebouwde kom. Het is daarom van belang om meer rotondes aan te leggen binnen de bebouwde kom zodat we dit aantal zware verkeersslachtoffers kunnen doen dalen.

Verkeer

Men pleit er vervolgens voor om kruispunten meer uniform aan te leggen. Gebruikers weten vaak niet welke ‘gebruiken’ er gelden voor een bepaald kruispunt. Deze plaatselijke gebruiken zorgen net voor meer ongevallen, maar dit komt ook door de verschillende aanleg van kruispunten. Daarom is het van belang dat kruispunten uniform worden aangelegd zodat deze plaatselijke gebruiken gestandaardiseerd worden.


Direct contact 013 20 32 456BEL DIRECT: 013 20 32 456
Zullen wij je bellen?Bel direct! 013 20 32 456
Direct contact 085 30 33 575DIRECT CONTACT?085 30 33 575